Eigen zaak starten

Uw eigen zaak starten, droomt u hier ook van?

Veel mensen dromen ervan om hun eigen zaak op te zetten. De drijfredenen hiervoor zijn zeer uiteenlopend en voor iedereen persoonlijk in te vullen. Het klinkt mooi en dat is het ook om uw eigen zaak te hebben, toch is het een stap die weloverwogen dient te gebeuren. Vaak gaan er jaren en veel energie aan vooraf eer het zover is. Laat u hier echter niet door ontmoedigen, als ondernemen u in het bloed zit vind u er zeker en vast uw weg in.
We overlopen hierna even samen met u de stappen die voorafgaan aan de eigenlijke opstart.

Een goede voorbereiding bevordert de slaagkansen van uw zaak

Eenmaal het idee er is om uw eigen zaak te beginnen, is het vaak moeilijk om niet meteen in het diepe te springen. U bruist van ideeën en energie en wilt er graag meteen aan beginnen. Om een vlotte start te maken en uw slaagkansen te vergroten is het echter van groot belang een goede voorbereiding in acht te nemen. Eerst en vooral naar de haalbaarheid toe. Uw concept toetsen aan de markt van vraag en aanbod en een goed uitgewerkt ondernemingsplan opmaken bijvoorbeeld. Uw boekhouder kan u hier perfect bij helpen om alles objectief en helder in kaart te brengen. Dit zal u ook helpen bij het aanvragen van de nodige financiering.
Minstens even belangrijk is de keuze van uw ondernemingsvorm. Gaat u een eenmanszaak opstarten, een BV, een commanditaire vennootschap, allemaal mogelijkheden die u goed moet overwegen en waar uw boekhouder u in bijstaat. Elke vorm heeft namelijk zijn voor- en nadelen die afhankelijk zijn van tal van factoren gelinkt aan uw zaak.


Uw eigen zaak starten: alle formaliteiten op een rijtje

Eenmaal de knoop is doorgehakt en de voorbereidingen achter de rug zijn, bent u er helemaal klaar voor en kan u uw zaak opstarten, of toch bijna. Enkele formaliteiten dienen nu nog vervuld te worden alvorens de start helemaal officieel is. Denk hierbij aan het openen van een zakelijke bankrekening, het aanvragen van uw ondernemingsnummer bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen, het aanvragen van eventuele vergunningen enzovoort. Ook hier kan uw boekhouder de zaken van u overnemen en ervoor zorgen dat u wettelijk en fiscaal helemaal in orde bent en met een gerust hart van start kunt gaan.


Uw boekhouder, de trouwe partner van uw zaak

Een professionele en deskundige boekhouder is essentieel voor uw zaak. Niet alleen zorgt hij voor het vervullen van de fiscale verplichtingen zoals het opmaken en indienen van de diverse aangiftes, hij is ook uw financiële raadgever. Niemand kent zo goed de financiële situatie van uw zaak als uw boekhouder en hij zal u dan ook steeds adviezen op maat kunnen geven om ervoor te zorgen dat u optimaal kunt ondernemen. Hierbij kunt u dan denken aan het overschakelen naar een andere ondernemingsvorm, het doen van investeringen, het afstoten of aantrekken van bepaalde activiteiten enzovoort. Het hele traject zal uw boekhouder u met raad en daad bijstaan.